Know How

Besturen Wat is ‘bestuur’ en ‘besturen’ precies? Falkena Legal legt dit uit in aangehecht memorandum. Mocht u hierover nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen. BESTUUR

Bestuurdersaansprakelijkheid Wanneer is een bestuurder aansprakelijk? Falkena Legal legt dit graag aan u uit in aangehecht memorandum. Mocht u hierover nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen. BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID

Vertegenwoordigingsbevoegd Gaat u een overeenkomst aan met een bedrijf? Dan is het handig om eerst bij de Kamer van Koophandel te checken of de persoon waarmee u zaken doet het bedrijf wel mag binden. Juristen noemen dat ook wel ‘vertegenwoordigingsbevoegdheid’. Het is ingewikkelde juridische materie waarover heel veel is geprocedeerd. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ kunt u het beste alvorens een handtekening te zetten eerst even checken. Kijk bijvoorbeeld op de website van de Kamer van Koophandel en Nijverheid Bonaire (http://www.bonairechamber.com) en zoek naar het bedrijf. Het is nog gratis ook. Hetzelfde geldt voor de website van de Kamer van Koophandel en Nijverheid Curaçao (http://www.curacao-chamber.cw), maar in Nederland (http://www.kvk.nl/) moet je wel voor toegang / inzage betalen.

Aansprakelijkheid Aansprakelijkheid is een thema dat door de meeste advocaten en juristen niet goed wordt begrepen. Met enige regelmaat zien wij briefjes van advocaten met teksten als “wij stellen u aansprakelijk voor …”. Daar hoeft u niet zo bang voor te zijn, want het recht bepaalt of je aansprakelijk bent of niet, en niet (de advocaat van) de wederpartij! Een aansprakelijkstelling heeft daarom niet heel veel waarde. Je bent het of je bent het niet, ongeacht of iemand je aansprakelijk heeft gesteld!

Hoe vaak ziet u wel niet een bordje hangen met de tekst: “Wij stellen ons (of “De directie stelt zich”) niet aansprakelijk voor diefstal/verlies/schade etc.”. Nee, allicht niet, we hebben nog nooit iemand gezien die zichzelf aansprakelijk stelt! Wat is dan de waarde van zo’n bordje? Laten we aannemen dat het bedrijf bedoelt te zeggen dat ze niet aansprakelijk zijn. Maar kan dat eigenlijk wel? Nee, het recht bepaalt of iemand aansprakelijk is of niet en niet het bedrijf. Zo kan de bewaakte fietsenstalling of garderobe niet zeggen dat ze niet aansprakelijk zijn voor diefstal of verlies. Dat is immers de kern van de afspraak die je met ze maakt. Beter is het om een waarschuwing te plaatsen als “op eigen risico”. Dan is dat tenminste duidelijk gemaakt.

Notariele akte? In Nederland is een notariële akte vereist bij een verkoop/levering van aandelen. Op Curaçao, St. Maarten en de BES-eilanden hoeft dat niet. Een (koop)contract tussen de verkoper en koper van aandelen is voldoende. Houdt er rekening mee dat het recht van het land waar de vennootschap gevestigd is, bepalend is voor het toepasselijke recht. Het is raadzaam om dit door een advocaat te laten opstellen, om zeker te weten dat alle juridische aspecten die bij een overdracht komen kijken goed worden geregeld.

Let op bij het woordje ‘voorlopig’. Teken nooit een ‘vrijblijvende offerte’ of een ‘voorlopig koopcontract’ als je nog niet gebonden wilt zijn. Zodra je je handtekening zet, geldt dat als bewijs dat een overeenkomst tot stand is gekomen! Vaak worden personen onder druk gezet om te tekenen, omdat het fantastische aanbod anders niet geldt. Onderteken dan nooit, want over het algemeen is degene die zo graag direct een overeenkomst wil laten tekenen, degene die de beste deal heeft. Wacht met een handtekening en denk er nog eens goed over na. Het fantastische eenmalige aanbod loopt echt niet weg.

Opinie In internationale (financierings)transacties wilt u graag weten of uw wederpartij wel bevoegd is de transactie aan te gaan, of het buitenlandse recht dit wel toestaat en of alle benodigde meldingen, registraties, vergunningen etc. wel zijn gedaan. Het is daarom raadzaam aan een gespecialiseerde advocaat te vragen of dat zo is. We noemen dat wel een ‘legal opinion’.

Garantie Garantie, wie kent het niet? Maar wat is garantie eigenlijk? Vaak wordt zelfs gesproken over wettelijke garantie. Dat is merkwaardig, want garantie staat niet in de wet op Bonaire / Curaçao! In Nederland tegenwoordig wel op basis van Europese regels maar dat is vrij recent. Garantie is niet meer en niet minder dan dat een verkoper een afspraak maakt om als er iets mis is met de aankoop, dit binnen een bepaalde termijn (vaak kosteloos) terug te brengen. Dat is best aardig van de verkoper, maar wettelijk is bepaald dat een gekocht product een normale levensduur moet hebben. Een wasmachine hoort bijvoorbeeld 10 jaar mee te gaan. Dus gaat je wasmachine stuk na de door de verkoper gegeven garantietermijn van 3 jaar, dan moet de verkoper toch vervangen of repareren als de wasmachine stuk is gegaan binnen die 10 jaar!

Kleine lettertjes Veel verkopers (winkels) hebben in de kleine lettertjes (algemene voorwaarden) staan dat niet geruild kan worden of geen geld terug wordt gegeven (soms binnen een bepaalde korte termijn). Dat kan en mag wettelijk niet. Als je een product koopt en dat blijkt stuk te zijn als je thuiskomt, dan moet de verkoper verplicht ruilen of geld terug geven. Verkopers kunnen van alles opschrijven (en vaak doen hun advocaten dat), maar dat betekent niet dat het ook zo werkt. Een simpel voorbeeld: Falkena c.s. mag best in haar algemene voorwaarden opnemen dat ze het recht heeft om de auto van een cliënt met een grote hamer kapot te maken als niet wordt betaald. Gelukkig zegt de wet dat dit helemaal niet mag, dus zo’n voorwaarde in de kleine lettertjes is niet geldig.

Handige informatie

Links naar websites met allerhande juridische informatie.

http://jure.nl

http://www.afm.nl

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/caribische-deel-van-het-koninkrijk

http://www.centralbank.an

http://www.dnb.nl/home/

http://www.cn.dnb.nl/nl#

http://www.dutchcaribbeanlegalportal.com

http://www.dutchcivillaw.com

http://eur-lex.europa.eu/

http://www.kvk.nl/

http://www.rijksdienstcn.com

http://www.rechtspraak.nl

http://www.bonairechamber.com

http://www.curacao-chamber.cw

http://www.juridischkennisportaal.nl